Arini da hari yang ke 40 hari tie berpantang. Berpantang bagi orang bersalin normal n secara c-zer xda jauh beza sgat cuma adala perkara2 atau makanan yg leh bezakan antara orang bersalin normal n c-zer. Macam tie bersalin secara c-zer atas sebab kecemasan so berpantang teruk sikit ye la sbb kena jg 7 lapisan kulit yang di bedah, kat luar maybe kita nampak kering dan elok je tp kat dalam xtaw cmna kan. Jadi, tie nak kongsi pe mkanan yang jadi santapan tie time berpantang:
*ikan haruan (boleh kata hari2 mkan ikan haruan, smpai jemula tp sbb nk luka dalaman eloknya pasal gagahkan juga)-mak tie kdg2 buat sup/panggang
*sayur sawi (buat sayur air)
*ayam kampung (buat sup/panggang)
*ikan talang kering
*pati ikan haruan (cuma beli 1 dozen je, dalam 1 dozen tu ada 6 botol, busuk gile la tp bila nak makan ttup hidung n sekali teguk da habis, bila da habis terus minum air kopi ntuk ilangkan bau tengik pati tu, huhu)
*buah oren sunquick (baik ntuk luka gak)
*kuih talam, apom, cucuq jawa
*bila agak da sebulan berpantang, da cuba2 ntuk makan ayam pekan, ikan tenggiri masak asam atau gulai
*air pula tie amalkan minum air panas (kira suam la) n kopi je jadi rutin
rasanya seingat tie makanan tu la yang tie makan time berpantang, tie cuma dengar ckap org2 yang lebih berpengalaman n selalu bertanya. ksg2 sesetengah orang xamek berat sangat pasal berpantang ni. ikut la yang nak sakit badan sendiri. bg tie baik jaga betul2 cuma tie rasa tie xdala jaga betul2 sgat cuma mkanan tu tie prihatin cket sbb takut effect pda tie n baby je sbb tie breastfeeding baby Arryan. Macam mandi herba tu tetap buat cuma xdala buat hari2, n bertungku pun kdg buat kdg x.tp last2 ni rajin plak tie bertungku sbb hubby tlong.. ;)
lagi info tentang bertungku - Cara Bertungku Dengan Mudah Semasa Berpantang
ReplyDelete