Jun 7, 2012

Permohonan MyMaster kat laman web MyBrain15 berjaya..Alhamdulillah :)

Alhamdulillah atas rezeki yang Tuhan kurniakan ni. sangat bersyukur dan terharu. Tie apply biasiswa ni dari masuk awal sem lagi masa bulan februari 2012. Pagi tadi datang keja buka emel then dapat emel daripada Kementerian Pengajian Tinggi cakap da boleh buat semakan untuk biasiswa tu. Tie da seram sejuk dapat ke tak dapat ke tak. kalau dapat....next sem da tak payah bayar yuran pengajian sebab da dapat tajaan dari KPT. check2 je Alhamdulillah dapat, senyum sampai telinga ;p kena la berusaha sungguh2 untuk mantapkan ilmu yang ada supaya research nanti tak da la tunggang langgang dan kelam kabut dibuatnya. kena rajin dan usaha keras juga sebab dapat tajaan dari KPT :) sekarang baru je habis semester pertama. bulan september nanti da masuk sem 2. insyaAllah jika Tuhan bagi jalan sebaik-baiknya nak habiskan dalam 3 semester je Master ni. kira insyaAllah dalam bulan 6 tahun depan da habis. semoga diberi kekuatan dan sentiasa dipermudahkan jalan oleh ALLAH..amin ;)

sesiapa yang nak mohon biasiswa daripada KPT boleh layari laman web ni k :

51 comments :

  1. Tahniah Yati...
    Mesti best kan dpat sambung stadi.. boleh share x yati sambung dalam course apa? buat research ker coursework and part time ke full time... sya tering gak nak sambung stadi ..tp ngah pkir lagi nak amik course apa..pening2x..

    ReplyDelete
  2. tq eira :)
    yati sambung ambil master math jugak tapi pendidikan math di upsi. sebab dulu yati course ijazah sarjana muda sains(Kpujian) Math, 3 tahun je masa ijazah dulu. insyaAllah kalau ada rezeki nak jadi tenaga pengajar. tu cita2 yati dari dulu. yati ambil mod B coersework+research. eira decide dulu nak ambil course apa then apply mana2 ipta pastu bila da dapat tawaran smbng master eira terus apply biasiswa tu k. kena cepat2 jga sebab smpai 2015 je taw. :) yati advice eira kalau ada impian nak smbng smpai PHD ambil mod B la jangan ambil coursework saja.

    ReplyDelete
  3. sorry lupa nak menjawab soalan eira td pasal fulltime ke part time. yati buat part time sebab yati keja di kedah tapi hjung minggu mcam tu kena ulang alik upsi attend kelas :)

    ReplyDelete
  4. oooo.... ok2..thanks for the info and advise...hehehe...

    ReplyDelete
  5. kalau amik coursework boleh tak aply mybrain?sy sekrg lecturer kat ipts. nk smbg master part time je kat upsi amik coursework je. agk2 boleh lepas tak?awk keje apa ye?sebab dgr2 citer yg dh keje sush dpt taja mybrain ni.sy pon nk amik math jugak tapi bukan pendidikan.

    ReplyDelete
  6. boleh ain..coursework pun boleh apply. ada mmber lecturer ipts dia pun ada dpat tajaan mybrain..kalau lec ipta ja tak boleh n kerja kerajaan xleh apply mybrain ni.

    ReplyDelete
  7. salam empunye blog..nak bertanye..saye skarang dlm sem 1 master..dlm pmhonan mybrain tu die ade mintak kite sediakan proposal research..awk ade hantar skali x?sbb ade sesetengah org kate klu mod crsewrk n research xprlu sertakan proposal..btul ke?

    ReplyDelete
  8. sy mode B kelas/coursework + research..tak yah anta proposal pun masa apply tu tp janji letak la tajuk apa pun walaupun tajuk tu kita belum confirm dengan supervisor. sbb masa apply tu kena isi tajuk research kan.

    ReplyDelete
  9. salam, saya baru nak apply master dkat upsi. saya nak ambil mode B. sarjana pendidikan pengurusan perniagaan. so, saya nak tanya..masa isi application form upsi tu, dia suruh isi financial support..akak isi yang mana ya? coz kat sini ada scholarship, bank loan, self finance..saya nak ambil mybrain, tp macam xcover bidang ni. kalau letak je, boleh ke? minta pandangan akk..tq =)

    ReplyDelete
  10. salam..sy mula2 tekad nak guna duit sndri ja masa mula nak apply upsi ntuk master sbb sy skang da bekerja selama 3 tahun lebih so epf mmg da ada..masa apply tu sy guna duit sndiri je so sy letak self finance. da abeh sem 1 baru mybrain approve so sem 2 sy da tak yah byar yuran n yuran ntuk sem 1 pulak dorang akan bg balik :) kalo awak bekerja kena letak self finance..n kena kepilkan sekali slip gaji.

    ReplyDelete
  11. Salam..sy nk tanya so far amik masters pendidikan maths di upsi mcm mana?ok x?sy mcm nk amik course tu jgk tp tgh pk2 dulu.takut heavy sgt kang tak terbawa pulak..blh share skit psl pendidikan maths ni x?lebih kpd pedagogi or mcm mana?tq :-)

    ReplyDelete
  12. Salam...ok! sangat ok sbb kita dapat belajar tentang pedagogy content n mcm2 lagi..kelas mcm biasa pun ada, still ada subjek yg perlu exam n depends on lectuter jgak..kdg2 semua markah atas kerja asignment kita je n tak da final exam. sem 1 saya ambil 2 wajib subjek uni iaitu kuantitatif dan penyelidikan n 1 g sbjek education. InsyaAllah ianya sgt mmbantu ntuk buat research nanti. sem 2 ni sy ambil 2 subjek core math dan 1 sbjek edu. so tak da la berat sgat. rasa macam balance je. abeh 2 sem (6 subjek) da bleh buat research ntuk sem 3 nnti. ekceli start sem 2 pun da bleh start buat proposal n jmpa sv bg mmbncangkan research kita tu ^_^ kalau ada apa2 lagi tnya laa jgn segan insyaAllah ada masa sy reply k

    ReplyDelete
  13. Hye Pn Yatie - tahniah permohonan biasiswa diluluskan :) Saya baru je memohon tapi taktau la pulak berapa lama untuk nak tahu sama ade berjaya ke tak... website tu tak inform kite pun mcm mane nk check status kan? :(

    ReplyDelete
  14. tak pe jangan susah hati insyaAllah awak pun akan dapat cuma kita kena bersabar je.hehe.. saya taw pun lepas KPT send emel bila dorang da buka ntuk check status samada dapat atau tak. so tunggu je emel dari KPT nnti dorang akan bgtau bila da boleh check ok.. :)

    ReplyDelete
  15. salam pn yatie.maaf sy nk tnya skit.sy dari sarjana muda sains gunaan usm tp masa master ni teringin nk sambung dalam education dan buat master education-biology kt upsi..xpe ke gitu?boleh amik master edu walaupn bkn dr background edu?
    dan lg 1, mybrain bg jugak ye walaupn part time?

    ReplyDelete
  16. salam.. ye saya pun dulu bukan dalam jurusan edu tapi ijazah sains kepujian matematik saje.. skang sy ambil master edu..boleh je awak tak pe ambil master edu wlaupun bukan background edu dulu. emm, kalo part time awak keja swasta boleh la aplly tp kalo kerajaan xleh apply.

    ReplyDelete
  17. kelas part time dkt upsi mmg hujung minggu ye?pn yatie blh manage ke, xrasa penat sbb weekdays kne pi keje dan weekend kene pgi kelas?saya tgh cadang nk buat master part time juga..baru nk mohon, cadang nk mohon di ukm dan upsi..

    ReplyDelete
  18. yup kelas cuma hjung mnggu..part time atau full time sama je kelas bezanya cuma ur commitment sbb slalunya yg part time org yg bkerja so masih commit dgan tmpat keja. jadi kena pndai manage. sy pun bkerja under private tp setakat dah 2 sem ni Alhamdulillah bleh manage je lagi. InsyaAllah tggal 1 sem je lagi ntuk habiskan. sem last nnti sy da tak kena g kelas sbb kena buat research je cuma kna jmpa sv tu pun depend on ur appoinment dgan sv :) sy tiap2 mnggu naik train pegi kelas n kdg2 kalo tak da tiket train hubby temankan dia drive pg tnjng malim dgan sy ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam yati... Nak tnye... Kalao sy ade degree it tp bminat tuk smbung dlm master math...blh k?sbb sy minat maths...
      2. Kalau nak sambung master... Which one is better? Coursework je or cswork+research?and why?
      3. Sy ade tbace tentang kalau smbung master kt upsi,xsmstinye /bukan lantikan ke ppp (guru) ..betul ke?sy minat nak jadi cikgu..tu nk sambung master edu kt sane...
      4. Fees tuk satu sem brape yer?

      Tysm yati

      Delete
  19. salam. lina, boleh je tapi depends la bila da mohon nnti dorang akan buat pemilihan samada ditawarkan atau tidak. tapi sy rasa insyaAllah UPSI mudah sikit nak mohon berbanding IPTA lain. cuma memang lepas master bukan dijamin sepenuhnya awak akan dapat keja cikgu. mungkin awak boleh mohon pensyarah di mana2 IPTS grab dulu pengalaman sebelum nak mohon pensyarah di IPTA. insyaAllah rezeki ada di mana2 cuma perlu usaha dan doa :) dan saya suggest kalau ada keinginan nak sambung sehingga ke peringkat PHD better awak pilih coursework+research. fees ntuk semester pertama lebih sikit sebab ada yuran pendaftran total sem 1 rm1655. next semester pulak rm1100 mcm tu lebih kurg. saya dulu 1st semester kuarkan duit akaun 2 KWSP lepas tu saya dapat tawaran MyBrain 15 so sekarang KPT yang menaja yuran pengajian saya termasuk tesis saya. Lina boleh mohon biasiswa MyBrain MyMaster tu lepas dah dapat tawaran masuk ke UPSI k. Harap penjelasan saya Lina dapat fahami. Kalau ada apa2 lagi nak tnya, tnya lah insyaAllah sy boleh kongsi serba sikit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo... Ok2.. Faham2.. Tqsm yati... InsyaAllah akn smbung master edu...tp xth la dpt k x mybrain tu..br dpt tawaran kije gomen... Xpe la jnji dpt smbung master edu mcm yati.n jd lecturer/cikgu... Hihihi tahniah tuk yati yer sbb biasiswa dh dluluskn...smge dpermudahkn n dpt tmat master dgn jyanye

      Delete
  20. salam...sy nk tnye, mymaster ni ade syarat x utk pointer?? n ade interview ke?

    ReplyDelete
  21. salam kak yati...sy nk tnye sket...nk apply mymaster ni kne interview x?? n ade syarat pointer ke?

    ReplyDelete
  22. Salam.. xda interview dik..dorang cuma buat meeting sesama mereka ntuk buat pemilihan. pointer 2.75 ke atas.. tapi tak pasti berapa syarat minimum sebnarnya.

    ReplyDelete
  23. wahhh... tahniah sy pn teringin nak sambung tapi xtaw cara utk smbung...huhuhu

    ReplyDelete
  24. Pn Yatie - ingin berkongsi kegembiraan di sini. Permohonan saya juga telah berjaya! Murah rezeki tahun baru hehehe. Terima kasih atas nasihat dan maklumat di blog yang amat berguna :) Selamat Maju Jaya!

    ReplyDelete
  25. Charles T tahniah :) Selamat maju jaya juga buat kamu ye ^_^

    ReplyDelete
  26. salam, puan yatie. sy sekarang pelajar tahun akhir dalam bidang math. tinggal lagi satu sem, insyaAllah bulan 7 ni convo. tapi saya nak tanya. boleh atau tidak kalau sy aply siap-2 mybrain ni even sy belum grad ye? untuk smbung master. harap puan boleh jawab. terimakasih :)

    ReplyDelete
  27. Lina~ Alhamdulillah awak da dpat tawaran gomen. tp kalau keja gomen xleh apply mybrain ni sbb dia ada syarat2nya.. tq Lina doakan semoga saya dapat habiskan Master ni dalam tempoh setahun setengah ni :)

    ReplyDelete
  28. Assalamualaikum dik.. tahniah sebab dah nak grad :) dalam bidang math pulak tu. akak sangat bangga dengan kamu.. ekceli biasiswa mybrain ni adik bleh apply once u dah dapat tawaran drpda mana2 IPTA ntuk sambung master baru boleh apply Mybrain15 kalau tidak tak boleh lagi la dik. So better terus apply Master dekat mana2 u then bila da dapat surat tawaran tu baru adik boleh apply myBrain k. kena cepat2 taw sebab myBrain ni ada tempoh nya x silap kak smpai 2015 je

    ReplyDelete
  29. Oh, yeke. camtu. means kene apply dulu lah eh masternya. dah paham sekarang. alright-2. thank you akak :))

    ReplyDelete
  30. Salam..kak yatie, sy baru reg master maths ed d upsi smlm..ehehe junior kak yatie la ni..:D smlm mereka suruh terus register course. Sy ambil mix-mode n sedang bekerja. Bg pndapat kak yatie la kan..klu sy ambil kursus penyelidikan, operational maths ngan assessment for maths ok x? 3 subjek. ke berat sgt eh? sy ni bukn pandai sgt..sedang2 je..:)

    ReplyDelete
  31. Salam. Ayuni, Kursus penyelidikan ok kalau awak ambil awal sem. OR pun ok je kalau ambil. Yg Assessment akak xpenah ambil sebab akak ambil kelas lain. Tapi 3 subjek tak la berat mana. InsyaAllah boleh bawak. Akak pun keja n ambil sem 1 3 subjek sem 2 pun 3 subjek. skang da sem ke 3 n now tengah pening duk buat research :) Good luck yeah

    ReplyDelete
  32. salam kak,sy skrg dh final sem,abis blajar bln 6..prac start bln 7-11/2013..n sy graduation konvo bln 10/2014.boleh dah ker sy apply master?adkah awl bln 1 2014, sy dh kne start master learning proses? n mybrain ni pinjman @ biasiswa?terikat dgn contrct x??mgikt pndangn akak, law sy abik mastr bhgian finance..sush x?

    ReplyDelete
  33. salam kak,
    leh cerita detail x psl belajar master ni?
    skrg sy buntu nk smbg beljar @ kerja..
    coz master ni sush sket kan..

    ReplyDelete
  34. Hi Kak..Saya baru nak apply med maths upsi untuk kemasukan bln9 tahun ni. Yang sy tau pointer requirement upsi ne 2.75 tapi sometimes even 2.9 pun x lepas kan? apa pendapat kak yatie?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy dpt 2.89 je..tp still lps msk UPSI..jgn slh plh course dah.de kwn sy tu,die degree engineering n apply math kat upsi.trus kne reject.so,kne plh course yg berkaitan ngan degree kite..

      Delete
  35. nak tanya kpd sesiapa yg sudi sharing, kalau mix mode tu akan dinilai CGPA jgk ke? bace2 td kene habiskan 24jam kredit b4 amek research tu..so research tu akan ade gred jgk ke utk kire dlm pointer? Thk u in adv kpd mrk yg sudi jwb :)

    ReplyDelete
  36. salam.. sy da dpt offer utk master pendidikan awal knk2x di upsi.. sy plh course work.. yg mn ok utk separuh masa nk score pointr antr course work n course work + research? pastu setiap minggu ke perlu ke upsi?

    ReplyDelete
  37. salam.. sy da dpt offer utk master pendidikan awal knk2x di upsi.. sy plh course work.. yg mn ok utk separuh masa nk score pointr antr course work n course work + research? pastu setiap minggu ke perlu ke upsi?

    ReplyDelete
  38. Farah Sakini : maaf lambat reply ye dik
    Alhamdulillah adik da nak habis belajar tahun 2014. Tapi adik untuk permohonan MyBarain15 ni adik perlu ada Surat Tawaran dari IPTA/IPTS yang adik nak sambung Master tu. Jadi lepas adik da dapat last resul boleh terus apply IPTA yang adik nak dulu. bila da dapat Surat Tawaran tak kisah samada surat rasmi atau surat tawaran yg adik terima melalui email. Janji surat tawaran k. Kemudian barulah adik boleh apply Biasiswa MyBrain ni.

    Ok FYI, MyBrain ni bukan pinjaman tetapi biasiswa yg mana adik perlu menghabiskan Master mengikut tempoh yang ditetapkan oleh KPT. Kalau Master maximum dalam 2 tahun sahaja KPT taja untuk Yuran Pengajian.

    Ok, untuk untuk persoalan yang Farah ajukan tu akak tak pasti la nak jawab. Semuanya bergantung kepada minat dan kebolehan adik. IF adik boleh carry on dengan Finance adik teryskan sahaja niat itu untuk sambung study dalam course tu juga k. Akak doakan yang terbaik untuk awak :)

    Semoga berjaya.

    ReplyDelete
  39. dan berkenaaan kontrak kerja dengan kerajaan hanya MyBrain MyPHD yg My Master tak terikat k. Harap jelas

    ReplyDelete
  40. Anonymous said...
    salam kak,
    leh cerita detail x psl belajar master ni?
    skrg sy buntu nk smbg beljar @ kerja..
    coz master ni sush sket kan..

    Jawapan :

    akak pun ambil masa jugak untuk sambung belajar dik sebab akak keja dalam 2 tahun macam tu baru la akak apply Master ni. Jadi tiada masalah sekiranya awak nak belajar sambil bekerja pun. Inshaa Allah jika kita kuat berusaha dan yakin dengan Allah adik boleh buat kedua2 nya sekali.

    Tapi bagi akak, akak independent dan tak nak susahkan sapa2 jadi akak bekerja sambil belajar jadi kewangan akak lgsg tak kacau family n asben :)

    dapat pulak MyBrain lagi membantu akak ntuk belajar.. Alhamdulillah

    ReplyDelete
  41. Anonymous said...
    Hi Kak..Saya baru nak apply med maths upsi untuk kemasukan bln9 tahun ni. Yang sy tau pointer requirement upsi ne 2.75 tapi sometimes even 2.9 pun x lepas kan? apa pendapat kak yatie

    Jawapan :

    minimum 2.75 saya rasa tidak ada masalah if awak ada pengalaman bekerja dalam 2 ke 3 tahun syarat itu dapat lepasi jugak.

    sebab pemilihan pelajar pun pihak UPSI akan bermesyuarat dulu :)

    ReplyDelete
  42. Syntiwa said...
    nak tanya kpd sesiapa yg sudi sharing, kalau mix mode tu akan dinilai CGPA jgk ke? bace2 td kene habiskan 24jam kredit b4 amek research tu..so research tu akan ade gred jgk ke utk kire dlm pointer? Thk u in adv kpd mrk yg sudi jwb :)

    Jawapan :

    Terima kasih bertanya :)

    mix mode tu awak perlu habiskan dulu kredit hour yg ditetapkan mksdnya awk perlu habiskan kelas dulu sbelum register untuk buat tesis (research). ye tesis juga dikira pointer sebab mix mode tesis kredit hour nya dalam 18 krdit

    ReplyDelete
  43. askum Puan Yatie..saya ade degree dlam IT tpi nk smbug Master in Math..bleh ke?..sbab minat nk jdi cikgu math..bile permohonan utk master 2014 dibuka?..Tq

    ReplyDelete
  44. salam akk..
    sy baru j tamat blaja dlm bidang biotech..masalah skrg ni susah sgt nk cr keje..cte2 sy nak jadi pensyarah..dlm proses memohon master dan menunggu tawaran.boleh x kalau sy ambil kos biotech tp bkn dlm bidang pend..boleh k nk jadi pensyarah tnpa master pend?

    ReplyDelete
  45. assalamualaikum.
    kak, saya baru masuk ukm. ambil master in sc. maths. coursework.
    time nak register mybrain tu, dia ada tanya tajuk research saya. tapi saya kan ambil coursework. ruang tu wajib diisi. so, saya nak buat tiada tajuk atau just buat apa2 sahaja tajuk.
    terima kasih. tahniah

    ReplyDelete
  46. assalamualikum.
    kak yati, saya baru masuk ukm. ambil master in sc. maths mode coursework. nak tanya, time nak log masuk mybrain tu, dia ada tanya tajuk research. saya kan buat coursework tapi ruang tu wajib diisi. so, saya nak tulis tiada tajuk atau just tulis sahaja tajuk yg berkaitan dengan kos saya.
    terima kasih, tahniah :)

    ReplyDelete
  47. lama tak proses my master 2.

    ReplyDelete
  48. Kak....saya dah sem 2..dapat balik ke nanti yuran sem1 n sem2 yang saya dah bayar?akak kan dapat scholar mybrain start sem 2.dapat x yuran sem 1 akak??
    -ida

    ReplyDelete

terima kasih sudi baca dan komen